01/08/2022

De 19-jarige mezzosopraan Aaike Nortier uit Emmeloord gaat Nederland vertegenwoordigen bij de Lions European Music Competition (LEMC) tijdens het Europaforum in Zagreb (26 t/m 28 oktober 2022). Aaike is tweedejaars student aan het ArtEZ University of the Arts in Zwolle.

Aafke studeert bij de bekende sopraan en zangpedagoge Claudia Patacca. Ze komt uit een muzikale familie en wilde vanaf haar achtste jaar een beroemde operazangeres worden. Toen ze 13 was, werd ze lid van een operakoor en op haar zestiende werd ze toegelaten tot het talentenprogramma van ArtEZ. Inmiddels drie jaar later is Aaike bezig met haar bachelor, soleerde tijdens vele concerten, was te horen op NPO Radio 4 en heeft deelgenomen aan meerdere masterclasses. Bij het bekende Prinses Christina Concours won ze in 2021 de tweede prijs en de publieksprijs. Kortom: een toptalent.

Aaike: “Ik ben erg blij dat ik de kans krijg om namens Lionsclubs Nederland in Zagreb te zingen. Ik vind het ongelooflijk spannend maar ook inspirerend om collega's uit heel Europa te zien en te ontmoeten. Ik heb samen met mijn docente en steun en toeverlaat Claudia (die ook aanwezig zal zijn in Zagreb) twee aria’s uitgekozen die ik ga zingen tijdens de eerste ronde van het concours, en twee aria’s mocht ik de finale bereiken.”

Uit vijf deelnemers, studenten van verschillende conservatoria, heeft een vakkundige jury unaniem besloten om Aaike Nortier af te vaardigen als de Nederlandse Lionskandidaat voor Zagreb, tijdens het Europaforum. De jury bestond uit Annett Andriesen (mezzosopraan en oud-directeur van het Internationaal Vocalisten Concours), Marion van den Akker (mezzosopraan/zangpedagoge) en Ed Spanjaard (dirigent/pianist).