De Vredesposterwedstrijd (Peace Poster Contest) is een wedstrijd voor kinderen van 11-13 jaar, ieder jaar wereldwijd georganiseerd door Lions Clubs International.

De gedachte is dat honderdduizenden kinderen bezig zijn met hetzelfde thema: Vrede. 

Kinderen geven in een tekening uiting van hun gevoelens over vrede. Achter iedere tekening zit een bijzonder kind met haar/zijn gevoelens.

Wat zijn de spelregels van de Peace Poster Contest ?  ►►

 

Vredesposterwedstijd 2019 - 2020

Thema: 'Journey of Peace', 'De reis van Vrede'

NEDERLANDSE WINNAAR GEHULDIGD.

Tijdens de Lions VN-dag op 7 maart 2020 in Den Haag is tijdens het symposium ‘75 jaar VN en 75 jaar samenwerking met Lions’, Luuk Koeleman uit Lochem als Nederlandse winnaar van de Peace Poster Contest 2019-2020 gehuldigd.

Samen met districtsgouverneur Jeanette Peters - La Brijn onthulde hij zijn winnende poster. Na een indrukwekkende speech ontving hij als cadeau een Ozobot Evo, een kleine robot waarmee hij zowel individueel als klassikaal kan leren programmeren.

Deze prijsuitreiking was onderdeel van een heel dagprogramma voor Luuk, zijn trotse ouders, zijn twee broers en een vriend, dat was georganiseerd en begeleid door de eveneens trotse commissaris PPC van district 110BZ, Gérard Lips. Eerder die dag was er al een rondleiding in de Ridderzaal en de Tweede Kamer. En na afloop bracht het gezelschap een bezoek aan Madurodam.

Rapport van de landelijke jury

De jury voor de landelijke Nederlandse hoofdprijs van de Vredesposterwedstrijd is op zaterdag 16 november 2019  bij elkaar geweest om de mooiste tekening van het jaar uit te kiezen. Honderden kinderen hadden hun uiterste best gedaan en de jury had het dan ook niet gemakkelijk om de beste van de zes districtswinnaars te kiezen.

En dat werd Luuk Koeleman uit District 110BZ met een persoonlijke interpretatie van het thema 'De reis naar Vrede'.

De figuur op de tekening straalt een positieve houding uit waarmee hij de toekomst tegemoet ziet. Het beeld zal ook jongeren aanspreken door zijn jeugdige uitstraling, zijn uitrusting (als backpacker?). Het lijkt alsof hij zelf de reis naar vrede wil maken.

De figuur loopt het beeld uit en geeft daarmee beweging aan.

Het gebruik van heldere kleuren en de contrasten vergroten de levendigheid van de tekening. De wit gehouden achtergrond laat die contrasten en de kleuren nog beter uitkomen waardoor het een echt pakkende poster wordt.

Een aantal 'verrassingen'  completeert het geheel zoals het mannetje, dat de aarde op een steekkarretje vooruit duwt en de duif die de wereldbol tussen haar vleugels draagt.

De jury bestond uit : Loek Bos, beeldend kunstenaar, oud-voorzitter van Pulchri Studio, Cees van Rutten, grafisch ontwerper en Mark de Weijer, wandbekleding en verlichting.

 

Onderstaand de districtswinnaars 2019-2020

District 110 AN

Daisy Hilgers, bassisschool 'De Roelevaer', Roelofarendsveen

Sponsorclub: Lionsclub Kaag en Braassem

Districtsjuryrapport: Een poster moet in één oogopslag een verhaal vertellen. Het is erg moeilijk om het thema ‘Reis van vrede’ in één tekening uit te beelden maar het is Daisy erg goed gelukt. Het kleurgebruik draagt zeker bij tot de uitbeelding van deze reis. Het hele papier is gebruikt en alles is met zorg getekend en daardoor is het een krachtig geheel geworden.

District 110 AZ

 

Charlotte Groenhagen, 12 jaar, Rijnlands Lyceum, Wassenaar

Sponsorclub: Lionsclub Wassenaar De Pauw

Districtsjuryrapport:  De poster is zeer in harmonie met het thema, want de Reis van Vrede kan niet zonder mensen mee te nemen. Je ziet in één oogopslag dat de vrede door alle mensen rond de wereld wordt gedragen. De eenvoud draagt bij aan de zeggingskracht, want less is more. De Vredesduif als passagiersvliegtuig die de vrede komt rondbrengen voor en door alle verschillende culturen en volkeren van de wereld, is een originele metafoor. De compositie draagt bij aan de zeggingskracht, door het gebruik van diagonalen en de centrale positie van de passagiers. Doordat het hele vlak gebruikt is voor het onderwerp, creëert de tekenaar rust. Het gebruik van de verschillende materialen (kleurplotlood, aquarelverf, wasco, inkt, stift) draagt bij aan de uitstraling. De duif is met vaste hand zelfverzekerd neergezet.

District 110 BN

Verah Moormann, 11 jaar, Montessorischool Emmen.

Sponsorclub: Lionsclub Emmen The Broken Circle

District 110 BZ

Luuk Koeleman

Lionsclub Lochem en omstreken

District 110 CO

Valentina de Vos, 12 jaar, Mariënborn School te Oosterbeek

Sponsorclub: Lionsclub Renkum Airborne

Districtsjuryrapport: Wat de jury het meest aansprak was de rijkdom van de gebruikte symbolieken binnen een betrekkelijk kleine en compacte compositie.

De voorstellingen die behoorlijk zuiver getekend en uitgewerkt zijn, kunnen hierbij niet anders worden verstaan als “een reis rond de wereld in vrede”, omdat alle onderdelen samen harmonisch een plek hebben gekregen.

District 110 CW

Ard Blom, 11 jaar, Rehobôth School, Barendrecht

Sponsorclub: Lionsclub IJsselmonde

 

 

Vredesposterwedstijd 2018 - 2019, 'Aardig zijn helpt'

Nederlandse winnaar vredesposterwedstrijd gehuldigd.

 

 

Tijdens de Lions VN-dag is op 9 maart 2019 in Den Haag bij het symposium ‘Voedselvoorziening in tijden van klimaatverandering’, de Nederlandse winnares van de Peace Poster Contest 2018-2019 gehuldigd. Dagmar van der Zalm kreeg van de voorzitter van de Gouverneursraad, Joost Avis, een indrukwekkende speech en een mooie set teken- en schildermateriaal als aanmoediging voor het mooie werk dat zij doet.

 

 

 

“Met de internationale tekenwedstrijd van de grootste niet-gouvernementele organisatie ter wereld probeert Lions International onderling begrip tussen de volkeren en culturen te brengen” begon Joost Avis. Op de vraag hoe zij zich had voorbereid op het thema “Aardig zijn helpt”, antwoordde Dagmar “Ik heb expres niet op internet gezocht naar voorbeelden en andere ideeën”. Dit is wellicht een goede tip voor de volgende edities van de wedstrijd om de creativiteit niet te belemmeren. Ook las Joost Avis Dagmars motivatie voor:

 “Op mijn poster zie je dat mensen elkaar vasthouden. Je hebt vrienden nodig in het leven om als iemand verdrietig is, die persoon weer blij te maken. Ik vind het fijn dat ik trouwe vrienden heb, dat gun ik iedereen. De vriendschap van de kinderen op de poster is oneindig net als de steiger oneindig is. Ik heb de steiger op de poster oneindig gemaakt, omdat ieder kind op de wereld daar tussen mag.”

Deze prijsuitreiking was een onderdeel van een heel dagprogramma voor Dagmar, haar trotse ouders, haar twee zussen en een vriendin, dat was georganiseerd en begeleid door de eveneens trotse commissaris PPC van district 110AZ, Bas Kreijger. Eerder die dag was er al een rondleiding in de Ridderzaal en de Tweede Kamer.

Bij het passeren van het Torentje van de Minister-President vertelde de gids dat zij dit aan buitenlanders uitlegde als het Oval Office van Nederland. Het publiek reageerde natuurlijk enthousiast op deze hilarische vergelijking. Op de vraag van de gids waarom de jeugdigen de rondleiding volgden verklaarde Dagmar trots “Ik ben de Nederlandse winnaar van een tekenwedstrijd en dit hoort bij het cadeau”.

Na de prijsuitreiking volgde nog een bezoek aan Madurodam. Bij aankomst viel een ware wolkbreuk het gezelschap ten deel, waardoor de binnenactiviteiten en het restaurant een grote aantrekkingskracht hadden. Gelukkig liet al snel de zon zich zien en kon onder meer een mooie foto bij het miniatuur Vredespaleis worden geschoten. Vervolgens renden de meiden van de ene adembenemende maquette naar de andere en ten slotte bleek het interactieve sluizencomplex toch het aantrekkelijkst.

 

Het thema 2018-2019 'Kindness Matters' had als Nederlandse titel: 'Aardig zijn helpt'.

In de Vredesweek 2018, 15-23 september, zijn kinderen op tientallen scholen, verdeeld over het hele land begonnen met maken van hun Vredespostertekening

In ieder Nederlands Lionsdistrict werd begin november een winnaar aangewezen, daarna is uit de tekeningen van de zes districtswinnaars de landelijk winnaar gekozen.

De naam van de landelijk winnaar is op 24 november tijdens de Nationale Najaarsconventie te Arnhem bekendgemaakt.

De winnaar is:

Dagmar van der Zalm, 11 jaar, Gevers Deynootschool, Voorschoten

Sponsorclub: Lionsclub Voorschoten, District 110AZ

De tekening van Dagmar wordt opgestuurd naar Oak Brook (USA) en dingt mee naar de mondiale prijs: Bezoek aan het gebouw van de Verenigde Naties te New York + $ 5.000.

Onderstaand de districtswinnaars 2018-2019

District 110AN

Noa Fisher, 11 jaar

Sponsorclub: Lionsclub Alkemade.  

 

DISTRICTSJURYRAPPORT:

  1. Het beeld is sterk en duidelijk herkenbaar. De eerste klap is een daalder waard!
  2. Het is origineel: de toeschouwer wordt verrast en de clichés zijn vermeden
  3. De boodschap ‘aardig zijn helpt’ wordt goed overgebracht.

 

District 110AZ

Dagmar van der Zalm, 11 jaar, Gevers Deynootschool, Voorschoten

Sponsorclub: Lionsclub Voorschoten

DISTRICTSJURYRAPPORT: De oneindigheid van de steiger en de rij kinderen van diverse pluimage die hand in hand zitten, verbeelden het thema ‘Aardig Zijn Helpt’ bijzonder goed. De verstilling van de ondergaande zon draagt bij aan de sfeer van deze poster. De rust en goede verhouding van de verschillende vlakken en het strak uitgevoerde tekenwerk ondersteunen de zeggingskracht van de tekening als poster. De keuze voor oneindigheid bij het thema ‘Aardig Zijn Helpt’ getuigt van buitengewone originaliteit. De compositie is sterk door de contrasterende kleurvlakken en krachtige visuele elementen, goed gepositioneerd in de vlakverdeling. De verschillende gebruikte technieken - verf, viltstift, potlood, glitterstift - resulteren in een beeld van verrassend levendig water.

District 110BN

Seth Visser, 11 jaar, Katholieke Jenaplanschool “De Phoenix”, Zwolle

Sponsorclub: Lionsclub Zwolle Hanzestad

DISTRICTSJURYRAPPORT: Op deze poster zien we (onderaan) een mooie wereld(bol) met daarop allerlei bewoners die vrolijk zijn, die zich verbonden voelen/zijn met elkaar (ze kijken naar elkaar) en die elkaar ook de ruimte geven.

Door dit gegeven zal de gehele wereld op een plezierige manier met elkaar verbonden zijn, zal de gehele wereld er vrolijk, fleurig en kleurrijk uit (blijven) zien. Deze boodschap wordt doorgegeven door de vredesduif naar alle landen, werelddelen, naar iedereen waar ook ter wereld. …… Dit onder toezicht van de lachende zon. …..

District 110BZ

Meijke Jacobs, 11 jaar, school De Leer, Hengelo Gld

Sponsorclub: Lionsclub Bronckhorst.

DISTRICTSJURYRAPPORT: De wereld wordt op handen gedragen en krijgt vleugels waardoor zij uitstijgt boven het grauwe bestaan.

Gemengde techniek, aquarel en viltstift goed toegepast. Dubbele belijning van de witte vredesduif geeft licht.

De regenboog draagt de zorgverlener, die door zijn zwarte kleur de zeggingskracht krijgt van een pictogram. Zachtheid van de aarde, blauw voor water, groen voor land is niet geografisch gebonden --> vrij.

Duidelijkheid en symboliek zijn absoluut. Het dragen van de wereld door verschillende huidskleuren en allerlei vlaggen, ook regionaal en zelfs Armeense vlag. De zorgverlener is al helemaal omhoog geklommen! Opmerkelijk is het gebruik van planeten. De volle maan en meest herkenbare planeet Saturnus geeft dit aan.

District 110CO

Harley de Wit, Airborneschool, Renkum. 

DISTRICTSJURYRAPPORT: Het is een sterke, en tevens ook een eenvoudige compositie door het - op een simpele wijze - bij elkaar plaatsen van ‘aardige’ momenten: elkaar een hand geven, paraplu ophouden voor een ander, een cadeautje geven en meer van deze goed voorstelbare momenten. De kleurvlakken werken hierbij positief op elkaar in. De poster is snel en goed leesbaar. Door de nog naïeve manier van tekenen en inkleuren, sluit dit werkstuk nauw aan bij wat leerlingen uit groep 8 begrijpelijk kunnen uitbeelden.

District 110CW

Nick Filius, 12 jaar, RK basisschool de Zonneberg te Kruisland, Steenbergen NB

DISTRICTSJURYRAPPORT:

Aardig zijn helpt wordt door Nick vertaald dat wanneer men elkaar de hand reikt we er een mooie wereld van kunnen maken. Samen sterk onafhankelijk van je achtergrond.

De tekening is gemaakt was wasco krijt.

 

Districtscommissarissen

Districtscommissaris 110AN

Ellen Bouwmeester - Rikhof

Lionsclub Almere Veritas

06-22 18 19 43

ellen.bouwmeester@xs4all.nl

Districtscommissaris 110AZ

Bas Kreijger

Lionsclub Voorburg

06 - 11 01 37 05

jb.kreijger@hotmail.com

Districtscommissaris 110BN

Hans Bertels

Lionsclub Hoogeveen D'rante

06-24 79 39 11

j.ch.bertels@kpnmail.nl

 

Districtscommissaris 110BZ

Gérard Lips

Lionsclub Lochem

glmlips@gmail.com

06-16 35 05 85

Districtscommissaris 110CO

Niel Heitling      

Lionsclub Son en Breugel e.o.

0499-47 34 13

d.b.p.heitling@ziggo.nl​

Districtscommissaris 110CW

Peet Quintus

Lionsclub Roosendaal Westhoek

06-21 20 78 95

info@typicaldutchart.nl

Portefeuillehouder gouverneursraad 2019-2020

Jeannette Peters-La Brijn, districtsgouverneur 110BZ

Lionsclub Oldenzaal B.O.C.A.

06 - 2353 67 68

dg110bz@lions.nl

 

Onderstaand  door Lions Clubs International verspreide filmpjes.