Winnaar Peace Poster Contest 2020


Ieder jaar organiseert Lions Clubs International een wereldwijde vredesposterwedstrijd voor leerlingen van groepen 7 en 8 van de basisscholen en brugklassen van het voortgezet onderwijs. Dit jaar was het thema: ‘Peace through service’ oftewel ‘Elkaar helpen geeft vrede’. De poster van de 12-jarige Alicia Huizer van het Minkema College in Woerden werd door de landelijke jury als beste beoordeeld. Haar tekening van Alicia gaat nu naar de wereldfinale in Amerika en dingt mee naar de titel ‘winner of the world’. 

De Peace Poster Contest werd voor de 33ste keer georganiseerd door Lionsclubs voor kinderen in de gehele wereld. In Nederland gaven ruim 4900 kinderen van 135 scholen in de vorm van een poster uiting aan hun gevoelens over Vrede. Wereldwijd deden honderdduizenden kinderen mee. Achter elke tekening zit een bijzonder kind met haar of zijn ervaringen. Het is heel ontroerend om te zien wat hen beweegt. 

Landelijke winnaar

De landelijke jury bestond uit beeldend kunstenaars Loek Bos en Cees van Rutten. Zij kozen unaniem voor de poster van Alicia Huizer, leerling van het Minkema College in Woerden, ingezonden door Lionsclub Woerden. Deze poster scoorde niet alleen het hoogst op artistieke prestatie en originaliteit, maar sloot ook het beste aan bij het thema ‘Elkaar helpen geeft vrede’. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Lions-VN-dag op 29 mei 2021. 

Internationale finale 

De winnende poster is inmiddels naar de USA (Oak Brook) gestuurd. De 24 beste posters komen in deze internationale finale in beeld. De uiteindelijke winnaar mag met twee begeleiders naar New York afreizen en wordt daar feestelijk onthaald met, om te beginnen, een rondleiding door het VN-gebouw. Daarnaast ontvangt de winnaar een cheque van $ 5.000. De andere 23 tekenaars krijgen een prijs van verdienste van $ 500. De einduitslag wordt in maart 2021 bekend gemaakt.
 

 

 

LANDELIJKE WINNAAR PEACE POSTER CONTEST

ALICIA HUIZER, 12 jaar, Minkemacollege te Woerden
Lionsclub Woerden

JURYRAPPORT DISTRICT 110AZ:
Zonder vrede blijft de aarde verscheurd. Het beeld laat duidelijk zien dat de jongen en het meisje elkaar nodig hebben om deze breuk te helen. Ieder zit geketend aan zijn eigen helft en zonder elkaar is alles verloren.
Het krachtige, beeldvullende ontwerp trekt meteen de aandacht. De diepte die door de techniek en kleurcontrast in de tekening is aangebracht geeft een heel ruimtelijk effect.
Waterverf geeft krachtige kleuren en diepte, het gebruik van pen geeft verfijning in de details en contrast.

WINNENDE POSTER DISTRICT 110AN

JERMAINE BIRTICK, 11 jaar.

Lionsclub Bergen-Egmond-Schoorl

JURYRAPPORT DISTRICT 110AN:

‘Elkaar helpen' wordt heel goed verbeeld door elkaar op de schouders te nemen. Ze werken samen om het doel te bereiken: de vredesduiven los laten. Diversiteit van de groep kinderen er omheen zijn ook goed herkenbaar. Compositie is heel goed met 2 duiven bovenin. Alles wijst uiteindelijk naar deze duiven. Als kijker wordt je van onderen meegenomen naar de bovenkant van de tekening.


 

WINNENDE POSTER DISTRICT 110BN

FLEUR GOMBERT, 11 jaar

R.-K. Basisschool Prof Titus Brandsma Hoogeveen

Sponsorclub: Lionsclub Hoogeveen D’Rante

JURYRAPPORT DISTRICT 110BN:

Op deze poster zien we twee jonge meisjes – verschillend van ras - die vredig en liefdevol naast elkaar zitten. Hoewel we als toeschouwers hun gezichten niet zien, voelen we wel aan dat er vrede en genegenheid is tussen hen.

De liefde en sympathie voor elkaar wordt aangegeven door een hartje tussen hen in en heel subtiel door de minimale aanraking van elkaar met hun vingers en handen.

Beide meisjes zitten in een vrolijke, frisse, lichte, positieve wereld en aan de horizon zien ze een warme zon die stralend ondergaat.

Als we zo liefdevol met elkaar omgaan zal er vrede zijn in de gehele wereld: dat heeft in deze poster geaccentueerd.


 

WINNENDE POSTER DISTRICT 110BZ

GABRIËLLA LINKELS, Vorden

Sponsorclub: Lionsclub Bronckhorst

JURYRAPPORT DISTRICT 110BZ: 

Poster met veel zeggingskracht, krachtig kleurgebruik, goede compositie, expressief!

Een erg origineel ontwerp.

 


 

WINNENDE POSTER DISTRICT 110CW

ELOISE VAN HOVEN

Sponsorclub: Lionsclub Goeree Overflakkee.

JURYRAPPORT DISTRICT 110CW:

De twee handen geven verbinding tussen alle volken van de wereld. Dit wordt nog eens extra ondersteund met de diverse vlaggen op de achtergrond. We wensen vrede voor alle mensen op aarde gesymboliseerd door de duiven en vredestekens.

WINNENDE POSTER DISTRICT 110CO

JULIA KULIK  

Sponsorclub: Lionsclub Eindhoven Host

JURYRAPPORT DISTRICT 110CO:

De helderheid van de poster sprak de juryleden onmiddellijk aan. En ook de uitwerking van deze behoorlijk complexe voorstelling: de wereld als eenheid inclusief de oosterse symboliek die bij elkaar gehouden wordt door een soort ‘gouden’ ring. Rondom die wereld zijn negen afbeeldingen getekend met herkenbare voorstellingen en vol goede bedoelingen. Alle voor de hand liggende symbolieken komen daarin terug: de vele hartjes, de witte duif die een nestje gaat maken, vlaggen van de wereld, elkaar helpen, de hand toesteken of een vuist maken als het moet, de regenboogvlag (ook wel de vlag van de diversiteit genoemd) en zelfs het actuele mondkapje. Mede dankzij de heldere uitwerking met lichte kleuren komt de inhoud ervan goed over: “Elkaar helpen geeft vrede”. 

Spelregels

 • Alleen een Lionsclub/Leo-club (i.o.) kan sponsor zijn voor lokale scholen of jeugdgroepen.
 • Het kind dat de poster maakt moet 11, 12 of 13 jaar zijn op 15 november 2020, dus geboren zijn tussen 16 november 2006 en 15 november 2009.
 • Het formaat mag niet kleiner zijn dan 33 bij 50 cm en niet groter dan 50 bij 60 cm. Deze Amerikaanse maten wijken af van de voor ons gebruikelijke formaten (bijv. A3); daar moet dus goed op worden gelet! Het te bestellen formaat papier is 50 x 60 cm.
 • Niet inlijsten.
 • Er mag gebruik gemaakt worden van pen, krijt, (kleur)potloden, markers, inkt, houtskool, verf, pastel. Viltstifttekeningen geven goede resultaten. Krassen met kleurpotloden niet!
 • Eventueel (indien nodig) fixeren.
 • Geen driedimensionaal werk.
 • Er mag niks op de poster geplakt of vastgemaakt worden.
 • Foto’s mogen niet gebruikt worden.
 • Computer/digitaal werk mag niet.
 • Er mogen geen woorden of cijfers op staan (geen naam).
 • Er mag maar door één leerling en deze alleen zelf aan gewerkt hebben.
 • Originaliteit: het kopiëren van bestaande tekeningen/posters leidt tot diskwalificatie.
 • Het mag niet gelamineerd worden (geplastificeerd).
 • De poster moet oprolbaar zijn.
 • Deelnemers staan toe dat hun tekening, naam en foto door alle afdelingen van Lions Clubs International gebruikt mogen worden voor promotie- en publicatiedoeleinden.
 • De rechten van de ingeleverde posters vallen toe aan de Lionsorganisatie
 

Districtscommissarissen

Districtscommissaris 110AN

Ellen Bouwmeester - Rikhof

Lionsclub Almere Veritas

06-22 18 19 43

ellen.bouwmeester@xs4all.nl

Districtscommissaris 110AZ

Bas Kreijger

Lionsclub Voorburg

06 - 11 01 37 05

jb.kreijger@hotmail.com

Districtscommissaris 110BN

Hans Bertels

Lionsclub Hoogeveen D'rante

06-24 79 39 11

j.ch.bertels@kpnmail.nl

 

Districtscommissaris 110BZ

Gérard Lips

Lionsclub Lochem

glmlips@gmail.com

06-16 35 05 85

Districtscommissaris 110CO

Niel Heitling      

Lionsclub Son en Breugel e.o.

0499-47 34 13

d.b.p.heitling@ziggo.nl​

Districtscommissaris 110CW

Peet Quintus

Lionsclub Roosendaal Westhoek

06-21 20 78 95

info@typicaldutchart.nl

Portefeuillehouder gouverneursraad 2020-2021

Jaap R Burger, districtsgouverneur 110BZ

Lionsclub Epe

06 - 12 69 49 91

dg110bz@lions.nl

 

Onderstaand  door Lions Clubs International verspreide filmpjes.