Special Olympics Nationale Spelen

Iedere twee jaar worden in Nederland de Nationale Spelen van de Special Olympics georganiseerd. Elke keer in een andere regio. De eerstvolgende editie vindt plaats in juni 2024 in Breda en Tilburg.

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 170 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen.

Doel van Special Olympics is het hele jaar sport voor mensen met een verstandelijke beperking te stimuleren, zodat zij continu de kans krijgen om zich te ontwikkelen, plezier te beleven, moed te tonen en dit te delen met hun naasten. Zie de website van Special Olympics Nederland.

Healthy Athletes programma

Deze sporters hebben veel vaker dan gemiddeld gezondheidsproblemen die niet altijd herkend worden. Vaak kunnen ervaren specialisten de sporters helpen om van klachten af te komen, waardoor ze de volgende keer (nog) fitter aan de start verschijnen. Om deze atleten in hun gezondheid bij te staan, is het Healthy Athletes programma ontwikkeld. Het Healthy Athletes programma bestaat uit zes onderdelen: Fit Feet, Special Smiles, Opening Eyes, FUNfitness, Healthy Hearing en Health Promotion. Zie de website over Healthy Athletes

De sporter wordt op vrijwillige basis getest of hij/zij goed ziet, loopt, beweegt en hoort. Daarnaast controleert Healthy Athletes het gebit, de algemene conditie en krijgt de sporter persoonlijk adviezen. 

De onderzoeksresultaten zijn verbijsterend. Op een team van 10 Special Olympics atleten:

  • Ogen: 39,7 % had een bril nodig
  • Tanden: 21,6% heeft onbehandeld tandbederf
  • Motoriek: 69,6% heeft evenwichtsproblemen
  • Voetenwerk: 56% draagt verkeerde schoenmaat
  • Gehoor: 49% slaagt niet op de oor/gehoor test
  • Gezond leven: 33,1% heeft overgewicht – 30,4% is obese
  • Gezond lijf: 50% heeft problemen op vlak van spieren, botten en gewrichten

Hoe is dat nu mogelijk is in een land zoals Nederland? Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak slecht toegang tot goede gezondheidszorg. Ze zijn vaker dan gemiddeld slachtoffer van verkeerde diagnoses, van slechte voorlichting en van het feit dat gezondheidsproblemen niet of te laat herkend worden. Sommige sporters met een verstandelijke beperking gaan een spreekuur-bezoek uit de weg, maar ook voelen diverse artsen en studenten in opleiding zich te vaak ongemakkelijk of onzeker in de omgang met de doelgroep. Door onnodige gezondheidsproblematieken en te weinig beweging is de levensverwachting voor mensen met een verstandelijke beperking tot 13,5% lager dan gemiddeld!

Inzet Lions bij Healthy Athletes 

Om te zorgen dat de specialisten zich maximaal kunnen richten op de onderzoeken, zijn allerlei hand- en spandiensten in de logistiek nodig. Denk daarbij aan de registratie, het voorbereiden en invullen van de onderzoekformulieren, het begeleiden van de sporters naar de juiste onderzoekstafels, en bovenal: het zorgen voor een ontspannen sfeer. Behalve voor de logistiek, kunnen Lions ook worden ingezet bij eenvoudige testjes en bij de dataverwerking.De ervaring leert dat tijdens de Nationale Special Olympics er zo’n 200 vrijwilligers nodig zijn (Lions, partners en kinderen vanaf 16 jaar) verdeeld over meerdere dagdelen.

Deze immateriële ondersteuning wordt sinds 2002 geleverd door Lions uit diverse clubs. In dat jaar is een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen Lionsclubs Nederland en Special Olympics Nederland om tijdens het Healthy Athletes Programma de vrijwilligers te leveren. In de overeenkomst is opgenomen dat de Lions zich primair inzetten bij hand- en spandiensten tijdens het Healthy Athletes Programma, maar dat in de aanloop naar de Nationale Spelen, de Lions ook worden gevraagd mee te denken aan fundraisingsactiviteiten en ondersteuning in de organisatie van de Nationale Spelen zelf.