Special Olympics Nationale Spelen: 10 t/m 12 juni 2022​

 

De Nationale Spelen van de Special Olympics zijn vanwege de COVID-19-maatregelen officieel verplaatst naar 10 tot en met 12 juni 2022. De spelen vinden plaats in veertien gemeenten in Twente. Lees meer

 

Samenwerking tussen Special Olympics Nederland en Lionsclubs Nederland op het onderdeel van het Healthy Athletes Programma

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 170 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen.

Doel van Special Olympics is het hele jaar sport voor mensen met een verstandelijke beperking te stimuleren, zodat zij continue de kans krijgen om zich te ontwikkelen, plezier te beleven, moed te tonen en dit te delen met hun naasten.

Zie de website van Special Olympics Nederland: https://specialolympics.nl/

De sporters hebben veel vaker dan gemiddeld gezondheidsproblemen die niet altijd herkend worden. Vaak kunnen ervaren specialisten de sporters helpen om van klachten af te komen, waardoor ze de volgende keer (nog) fitter aan de start verschijnen!

Om deze atleten in hun gezondheid bij te staan, is het Healthy Athletes Programma ontwikkeld.

Het Healthy Athletes programma bestaat uit zes onderdelen: Fit Feet, Special Smiles, Opening Eyes, FUNfitness, Healthy Hearing en Health Promotion.

Zie de website: https://specialolympics.nl/programmas/healthy-athletes/

De sporter wordt op vrijwillige basis getest of hij/zij goed ziet, loopt, beweegt en hoort. Daarnaast controleert Healthy Athletes het gebit, de algemene conditie en krijgt de sporter persoonlijk adviezen.

De onderzoeksresultaten zijn verbijsterend.

Op een team van 10 Special Olympics atleten:

  • Ogen: 39,7 % had een bril nodig
  • Tanden: 21,6% heeft onbehandeld tandbederf
  • Motoriek: 69,6% heeft evenwichtsproblemen
  • Voetenwerk: 56% draagt verkeerde schoenmaat
  • Gehoor: 49% slaagt niet op de oor/gehoor test
  • Gezond leven: 33,1% heeft overgewicht – 30,4% is obese
  • Gezond lijf: 50% heeft problemen op vlak van spieren, botten en gewrichten

Hoe is dat nu mogelijk is in een land zoals Nederland?

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak slecht toegang tot goede gezondheidszorg. Ze zijn vaker dan gemiddeld slachtoffer van verkeerde diagnoses, van slechte voorlichting en van het feit dat gezondheidsproblemen niet of te laat herkend worden. Sommige sporters met een verstandelijke beperking gaan een spreekuur-bezoek uit de weg, maar ook voelen diverse artsen en studenten in opleiding zich te vaak ongemakkelijk of onzeker in de omgang met de doelgroep.

Door onnodige gezondheidsproblematieken en te weinig beweging is de levensverwachting voor mensen met een verstandelijke beperking tot 13,5% lager dan gemiddeld!

Inzet Lions tijdens het Healthy Athletes Programma:

Om de specialisten zich maximaal te kunnen laten richten op de onderzoeken, zijn allerlei hand en spandiensten gewenst voor de logistiek. Denk daarbij aan de registratie, het voorbereiden en invullen van de onderzoekformulieren, het begeleiden van de sporters naar de juiste onderzoekstafels, en bovenal: het zorgen voor een ontspannen sfeer. Behalve voor de logistiek, kunnen Lions ook worden ingezet bij eenvoudige testjes en bij de dataverwerking.

Sinds 2002 wordt deze immateriële ondersteuning geleverd door Lions uit diverse Lionsclubs.

Enkele jaren geleden werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen Lionsclubs Nederland en Special Olympics Nederland om tijdens het Healthy Athletes Programma de vrijwilligers te leveren.

Tijdens de Nationale Conventie in Assen (mei 2019), is deze samenwerkingsovereenkomst opnieuw aan de Conventie voorgelegd voor een revitalisering. Aldus werd besloten!De samenwerkingsovereenkomst is per direct ingegaan, maar wordt nog eens op 7 maart 2020 in Den Haag tijdens de Lions VN-dag en public met enig ceremonieel ondertekend.

In de overeenkomst is opgenomen dat wij, Lions, primair ons inzetten op de hand en spandiensten tijdens het Healthy Athletes Programma, maar dat in de aanloop naar de Nationale Spelen, de Lions ook worden gevraagd mee te denken aan fundraisingsactiviteiten en ondersteuning in de organisatie van de Nationale Spelen zelf. De ervaring leert dat tijdens de Nationale Special Olympics, die elk twee jaar in een andere stad wordt georganiseerd, er zo’n 200 vrijwilligers nodig zijn (Lions, partners en kinderen vanaf 16 jaar) verdeeld over meerdere dagdelen