25/06/2022

Wij zien allemaal dagelijks in de media de vreselijke beelden van de situatie in de Oekraïne. Wat een drama! De vluchtelingenstroom blijft groeien: miljoenen mensen onder wie vele kinderen. Opvang vindt zoveel mogelijk in de regio plaats: wij in Europa zijn de regio. Het is hartverwarmend hoeveel Lions hun steentje al bijgedragen hebben en nog gaan doen. Dat wordt immaterieel gedaan: compliment voor de vele handen die licht werk maken. En het wordt gedaan door donaties via ons landelijk nummer. 

Doneer ook!

Je kunt hun als club of individueel steunen door een bedrag te storten op de bankrekening van Stichting Lions Hulpfonds: NL31ABNA0413880184 onder vermelding van ‘Lions helpen Ukraine’. 

Op 25 juni 2022 was de tussenstand: € 213.000,-

Wat gebeurt er met dit geld? 

Het geld wordt direct doorgestort naar ons internationale hulpfonds LCIF dat zorgt dat het op de goede plek wordt ingezet. Namelijk voor concrete hulpvragen van onze directe Lionscontacten aldaar. Dit gebeurt in eerste aanzet via uitkering van 'emergency grants': subsidies voor de acute hulp. Inmiddels zijn er al 15 subsidies uitgekeerd met een totaalwaarde van bijna $ 300.000. Dit is gebruikt voor de allereerste opvang met o.a. water, voedsel, medische hulpmiddelen, hygiëneproducten en slaapzakken. Zij zijn uitgekeerd aan Lionsclubs in met name Oekraïne, Polen, Roemenië, Hongarije, Litouwen en Armenië. Ongetwijfeld volgen nog meer van deze emergency subsidies. Op de website van Lionsclubs International wordt wekelijks een actueel overzicht vermeld.

Langzamerhand zullen de hulpvragen wat verschuiven en ook daarvoor kunnen Lionsclubs subsidie bij LCIF aanvragen, in de landen in de nabije omgeving en ook eventueel in Nederland. Bijvoorbeeld als grotere groepen vluchtelingen (minimaal 100) geholpen moeten worden om in hun nieuwe al dan niet tijdelijke omgeving hun plek te vinden. Vragen die passen bij bijvoorbeeld de 'district/club community impact grant' of 'designated grant'. De LCIF-coördinatoren van de districten in Nederland helpen de clubs/zones graag bij het aanvragen hiervan. Let op: aanvragen moeten altijd vóór de start van een project gedaan worden. 

Het gevoel van saamhorigheid is groot: samen zijn wij sterk. Laten wij dat vasthouden als positief lichtpunt uit deze zwarte periode. 

Brief LCIF-coördinatoren NL en gouverneursraad aan de leden 29 maart 2022